Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Ανοιχτή επιστολή στο Nicola Gruesvski

...από τους Μακεδόνες της Έδεσσας, τους ακρίτες του Ελληνισμού.

της Κίνησης Δημοτών Έδεσσας «Ίων Δραγούμης»


από http://www.e-grammes.gr/article.php?id=3354

Γείτονα κ. Νίκολα Γκρουέφσκι,

Τους γείτονες δε τους διαλέγουμε και είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε δίπλα τους. Εμείς θέλουμε αυτή η γειτνίαση να είναι ειρηνική και εποικοδομητική, Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας μέσω αυτής της επιστολής με αφορμή την επιστολή που στείλατε στον πρωθυπουργό μας, και η οποία μας αφορά άμεσα.

Είμαστε μέλη του Συλλόγου «Ίων Δραγούμης» της Έδεσσας και εμπνεόμαστε από το έργο του. Είμαστε γηγενείς Μακεδόνες. Γεννηθήκαμε, ζούμε και εργαζόμαστε στον γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας. Διασκεδάζουμε χορεύοντας τους τοπικούς παραδοσιακούς Μακεδονικούς χορούς αλλά όχι τους ξενόφερτους σλάβικους της ΠΓΔΜ ή τους βουλγαρο-κομιτατζίδικους. Μερικοί από εμάς ομιλούν και τα εντόπικα, αλλά πάνω από όλα αισθανόμαστε ακρίτες του Ελληνισμού.

Στην επιστολή σας προς τον Πρωθυπουργό μας μιλάτε για Μακεδονικό κράτος, Μακεδονική εθνότητα, Μακεδονική γλώσσα, Μακεδονική μειονότητα, πρόσφυγες του εμφυλίου και περιουσιακά ζητήματα αυτών. Θα απαντήσουμε σε όλα, αλλά θα γίνουν περισσότερο κατανοητές οι θέσεις μας εάν πρώτα διαβάσετε τα τρία συνημμένα άρθρα σε αυτή την επιστολή με τίτλους «Η Ταυτότητα των Μακεδόνων», «Η Ταυτότητα των Σλαβομακεδόνων» και «Τα εντόπικα».

Το Κράτος σας

Οι Αλβανοί, με το επίσημο 30% του πληθυσμού και με την ένοπλη εξέγερση και την συμφωνία της Αχρίδος, ουσιαστικά έχουν διχοτομήσει διοικητικά το κράτος σας. Οι Αλβανοί ούτε ήταν ούτε θέλουν να γίνουν Μακεδόνες Άρα μιλάμε για ένα κράτος Αλβανοσλαβία. Εάν υπολογίσουμε και τις 23 διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες που υπάρχουν επίσημα εντός του κράτους σας, όπως και να λέγεστε εσείς, τότε το σωστότερο όνομα είναι Κεντροβαλκανική Δημοκρατία. Μόνον το νότιο τμήμα του κράτους σας (περιοχές Αχρίδος, Μοναστηρίου, Γευγελής και Στρώμνιτσας) ανήκει στον ιστορικό χώρο της Μακεδονίας (δηλαδή έδαφος στο οποίο κατοίκησαν Μακεδονικές φυλές). Οι περιοχές των Σκοπίων και του Τετόβου ποτέ δεν κατοικήθηκαν από Μακεδόνες άσχετα εάν κατά την Ρωμαϊκή, Βυζαντινή και Τουρκική περίοδο συμπεριλαμβάνονταν σε ευρύτερες διοικητικές περιφέρειες με το όνομα Μακεδονία που περιελάμβαναν ακόμη και την Θράκη. Άρα το δικαιότερο είναι να ονομάσετε μόνον το νότιο τμήμα του κράτους σας Περιφέρεια Μακεδονίας και όλο το κράτος Κεντροβαλκανική Δημοκρατία.

Η εθνότητά σας

Στις επίσημες απογραφές παραδέχεστε την ύπαρξη 23 εθνικών ομάδων στην επικράτειά σας. Πρόσφατα στην επιστολή σας προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο ομιλείται για το πολυεθνικό κράτος σας. Εάν θέλετε να είστε αξιόπιστος, το σύνολο των κατοίκων του κράτους σας (Αλβανοί, Σλάβοι, Τούρκοι, Τσιγγάνοι κ.λπ.) θα πρέπει να έχει την Κεντροβαλκανική εθνικότητα. Όσοι Σλάβοι δε θέλουν να είναι ούτε Βούλγαροι, ούτε Σέρβοι, τότε είναι Σλαβομακεδόνες, με την έννοια ότι είναι οι Σλάβοι που από το 6ο μ.Χ. αιώνα άρχισαν να εγκαθίστανται σε διάφορες περιοχές της νότιας Βαλκανικής έως την Πελοπόννησο, όπως αναφέρει το άρθρο με τίτλο «Η Ταυτότητα των Σλαβομακεδόνων», το οποίο επισυνάπτουμε. Δεν είναι καθόλου κακό ούτε υποτιμητικό να δεχθείτε αυτό το όνομα το οποίο ανταποκρίνεται σε πραγματικά κριτήρια. Μακεδόνες ήμασταν πάντα και εξακολουθούμε να είμαστε εμείς και ποτέ δεν εγκαταλείψαμε την περιοχή μας, ούτε την Ελληνικότητά μας, όπως σαφέστατα αναλύουμε στο άρθρο που επισυνάπτουμε σε αυτή την επιστολή με τίτλο «Η Ταυτότητα των Μακεδόνων». Η αποδοχή της σλαβικής ταυτότητάς σας μας διαχωρίζει φυλετικά και μας οδηγεί σε περίοδο ειλικρινούς φιλίας, ειρήνης και προόδου, κάτι το οποίο όμως δεν εξυπηρετεί τα σχέδια των Αμερικανών οι οποίοι σας εξωθούν σε παράλογες απαιτήσεις. Έχετε σκεφθεί πόσο θα είχατε προοδεύσει εάν δεν ακούγατε τους Αμερικανούς και υιοθετούσατε από την αρχή την σλαβική σας ταυτότητα;

Η γλώσσα σας

Χρησιμοποιείτε το Κυριλλικό αλφάβητο, έχετε γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες της παλαιοσλαβικής όμοιους της Βουλγαρικής και παραπλήσιους της Σερβικής, παρά την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν τα «εργαστήρια γλωσσολογίας» σας με τις συχνές αναθεωρήσεις της γλώσσας σας για την αποβουλγαροποίησή της και την αποσερβοποίησή της. Όλα αυτά κατατάσσουν την γλώσσα σας στις Σλαβικές γλώσσες και μπορεί άφοβα να ονομασθεί Κεντροβαλκανική με την έννοια της σλαβικής γλώσσας που ομιλήθηκε στα κεντρικά Βαλκάνια. Για τους παραπάνω λόγους η Βουλγαρία θεωρεί τη γλώσσα σας διάλεκτο της Βουλγαρικής. Μακεδονική σίγουρα δεν είναι, γιατί η Μακεδονική είναι Ελληνική διάλεκτος από την αρχαία εποχή. Μπορείτε να το διαπιστώσετε και από την εξής απλή παρατήρηση: εσείς στη γλώσσα σας δεν ξέρετε ούτε τι σημαίνει ούτε πώς ετυμολογείται η λέξη Μακεδονία, Αλέξανδρος, Φίλιππος και τόσες άλλες. Στη δική μας όμως γλώσσα, την Ελληνική, καταλαβαίνουμε και την ετυμολογία τους και τη σημασία τους. Π.χ. το όνομα Φίλιππος προέρχεται από την ένωση δύο Ελληνικών λέξεων, τη λέξη φίλος και τη λέξη ίππος, και σημαίνει φίλος του ίππου (αλόγου). Στα σλαβικά είναι απλώς μια λέξη χωρίς καμία σημασία.

Η Μειονότητα

Πριν 150 χρόνια η Βουλγαρία, με την υποστήριξη της Ρωσίας, έκανε τεράστιες προσπάθειες να μας πείσει ότι δεν είμαστε Έλληνες, αλλά ότι είμαστε Βούλγαροι επειδή ομιλούμε τα «εντόπικα». Δεν τα κατάφερε με τα λόγια και αναγκάσθηκε να το προσπαθήσει με τα όπλα και την ωμή βία (Μακεδονικός Αγώνας), αλλά πάλι απέτυχε. Έρχεστε τώρα εσείς, αυτή την φορά με την υποστήριξη της Αμερικής, και λέτε ότι όποιος ομιλεί «εντόπικα» δεν είναι Έλληνας αλλά Μακεδόνας, με την έννοια ότι οι Μακεδόνες δεν είναι Έλληνες. Φυσικά πολύ πιο έξυπνη προπαγάνδα, αλλά γνωρίζεται πολύ καλά ότι και πάλι δεν μας πείσατε και η ίδια η επιστολή σας το αποδεικνύει.

Αλίμονο κ. Γκρούεφσκι εάν εμείς οι Μακεδόνες πιστεύαμε τον κάθε έναν και τον αφήναμε να μας υποδεικνύει ποιοι είμαστε ανάλογα με τα συμφέροντά του. Την απάντηση στην επιστολή σας σε αυτό το θέμα την έχουν ήδη δώσει Μακεδόνες της περιοχής της πόλεως του Μοναστηρίου το 1903 σε ένα υπόμνημα που έστειλαν προς την Γαλλική Κυβέρνηση. Γράφουν επί λέξει: «λαλούμεν ελληνιστί, βλαχιστί, αλβανιστί, βουλγαριστί, αλλά ουδέν ήττον εσμέν άπαντες Έλληνες και ουδενί επιτρέπομεν να αμφισβητεί προς ημάς τούτο», που σε απλά ελληνικά σημαίνει: «μιλάμε ελληνικά, βλάχικα, αλβανικά, βουλγαρικά, αλλά καθόλου λιγότερο είμαστε όλοι Έλληνες και σε κανέναν δεν επιτρέπουμε να μας το αμφισβητεί». 105 χρόνια μετά εμείς οι Μακεδόνες της Εδέσσης τονίζουμε με την ίδια ένταση και σαφήνεια την Ελληνικότητά μας ανά τους αιώνες, παρά τα όποια παράπονα μπορεί να έχουμε ακόμα και με τις Ελληνικές κυβερνήσεις μετά την απελευθέρωση το 1912.

Αλλά εδώ προκύπτει ένα σημαντικό θέμα. Η πόλη του Μοναστηρίου σήμερα ονομάζεται Bitola και είναι μέσα στα διοικητικά όρια του κράτους σας. Πού είναι αυτοί οι Μακεδόνες που δήλωναν με τόση σαφήνεια ότι είναι Έλληνες; Επιπλέον ο πρώτος Πρόεδρος του κράτους σας κ. Γκλιγκόρωφ στις 5-6-1993 στην εφημερίδα της Τσεχίας Cesky Denik (Τσέχικη Ημέρα) δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι: «Οι Έλληνες που δηλώνουν ότι ζουν εδώ είναι 250.000, από τις στατιστικές όμως είναι μόνον 100.000». Ναι 100.000 Έλληνες. Οι αριθμοί αυτοί συμφωνούν περίπου και με την απογραφή που έκαναν οι Γερμανοί στην περιοχή σας το 1941 και οι οποίοι φυσικά δεν είχαν κανέναν λόγω να την παραποιήσουν, αντιθέτως ήθελαν την πραγματική κατάσταση και για αυτό την έκαναν. Κύριε Γκρούεφσκι, επισημοποιήστε την εμφανέστατη Ελληνική μειονότητα που ζει στο κράτος σας, αντί να προσπαθείτε να την κρύψετε μέσα σε «Βλάχικες» και «Μακεδονικές» εθνότητες.

Ένα άλλο στοιχείο διαφοροποίησης, το οποίο σκοπίμως αποσιωπάτε, είναι οι εκκλησιαστικές σας επιλογές. Προσπαθείτε με αμφιλεγόμενους ανθρώπους που παριστάνουν τους ιερείς να δημιουργήσετε καινούργια Εκκλησία. Αποσχισθήκατε με το έτσι θέλω από το Πατριαρχείο Σερβίας και απομακρυνθήκατε από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Αντιθέτως ανακηρύξατε τον Πάπα της Ρώμης σε προστάτη σας, εντασσόμενοι ουσιαστικά στην αίρεση της Ουνίας. Εμείς οι Μακεδόνες έχουμε παλαιούς και στενούς δεσμούς με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να απομακρυνθούμε από αυτό.

Οι πολιτικοί πρόσφυγες, ο επαναπατρισμός και οι περιουσίες τους

Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τα θέματα αυτά με πολύ προσοχή και αντικειμενικότητα γιατί ορισμένα μέλη μας έχουν συγγενείς στην ΠΓΔΜ και σε άλλα πρώην ανατολικά κράτη αλλά και γιατί και εσείς είστε υιός πολιτικού πρόσφυγα, με επώνυμο Γρούια, από την Αχλάδα Φλωρίνης. Διευκρινίζουμε ότι για οικονομία χώρου θα αναφερθούμε στην γενική πορεία των προσφύγων και όχι στις ιδιαιτερότητες που έχει η προσωπική περιπέτεια κάθε πρόσφυγα και των συγγενών του.

Ο πολιτικός φορέας των μελών του Δημοκρατικού Στρατού, μετά την Γερμανική κατοχή, με την θέλησή του, δεν πήρε μέρος στις Ελληνικές εκλογές και λίγο αργότερα κήρυξε τον πόλεμο στην Ελληνική κυβέρνηση. Σκοπός του ήταν η βίαιη κατάληψη της εξουσίας και το τελευταίο διάστημα του πολέμου προστέθηκε ότι σε περίπτωση νίκης θα δινόταν αυτονομία στο γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας με απόσχισή της από την υπόλοιπη Ελλάδα για μελλοντική ενσωμάτωσή της στην νεοσύστατη Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η χρηματοδότηση του πολέμου γινόταν από τον Εβραιοκροάτη Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας μέσω της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και όχι της Σοβιετικής Ενώσεως, η οποία τηρούσε τις συμφωνίες της Γιάλτας. Οι ενέργειες αυτές, πόλεμος για απόσχιση εδαφών με χρηματοδότηση ξένου κράτους στο ποινικό δίκαιο όλων των κρατών του κόσμου λέγεται εσχάτη προδοσία. Θα μπορούσε ο πολιτικός φορέας του Δημοκρατικού στρατού να λάβει μέρος, στις έστω και λίγο αξιόπιστες εκλογές, και να κάνει, με τις όποιες δυνάμεις του, εντονότατο ιδεολογικό αγώνα για την εξουσία και σας βεβαιώ ότι θα είχε επιτυχία γιατί η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν ήθελε την νέα Αγγλοαμερικανική κατοχή.

Ορισμένα από τα μέλη του Δημοκρατικού στρατού, μετά την στρατιωτική ήττα του, εγκατέλειψαν, με ή χωρίς την οικογένειά τους, την Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν σε κράτη της ανατολικής Ευρώπης με κομμουνιστικό καθεστώς. Όσοι εγκαταστάθηκαν εκτός ΠΓΔΜ παρέμειναν Έλληνες και κανένας απολύτως δεν δήλωσε αλλοεθνής, προς τιμή του και τιμή του κράτους που τα φιλοξένησε. Αυτούς, το Ελληνικό κράτος, δείχνοντας μέγιστη μεγαλοψυχία, τους επέτρεψε να επαναπατριστούν, επιβεβαιώνοντας πλήρως τον χαρακτηρισμό «εμφύλιος» τον οποίον υιοθετείτε και εσείς στην επιστολή σας, και ο οποίος σημαίνει «μεταξύ της ίδιας φυλής». Όσα από τα μέλη εγκαταστάθηκαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, ως δια μαγείας, «δήλωσαν», όλοι ανεξαιρέτως, όχι Έλληνες αλλά Μακεδόνες και όλα αυτά τα χρόνια δηλητηριάστηκαν με μίσος για την Ελλάδα από την κρατική προπαγάνδα που τους βάπτισε Μακεδόνες μη Έλληνες, και τους χιλιάδες πραγματικούς γηγενείς Μακεδόνες Έλληνες της ΠΓΔΜ τους ανάγκασε να σιωπήσουν ή να φύγουν (πολλοί είναι εγκατεστημένοι στον Δήμο Ελευθερίου Κορδελιού στη Θεσσαλονίκη).

Σπουδάσατε στο εξωτερικό με υποτροφίες Αμερικανικών ιδρυμάτων και γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει κανένα ποινικό ή ηθικό δίκαιο σε κανένα κράτος του κόσμου που να καλύπτει αυτά τα αμετανόητα άτομα να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Και γιατί να επιστρέψουν; Για να αιματοκυλίσουν πάλι την Ελλάδα ζητώντας απόσχιση της Μακεδονίας από την Ελλάδα και ενσωμάτωσή της στην ΠΓΔΜ ή για να πάνε ένα ωραίο πρωινό, με μια δικαστική απόφαση στο χέρι, έξω από το σπίτι του αδελφού ή του θείου ή του εξαδέλφου, που παρέμεινε στην Ελλάδα, και να του πουν δώσε ένα ποσοστό από κάθε χωράφι και κάθε ακίνητο που είχε ο πρόγονός μου γιατί έφυγε βιαστικά και δεν πρόλαβε να κάνει διαθήκη και για αυτό δικαιούμαι κάτι από όλα; Δυστυχώς αυτό λένε και αυτό ακριβώς θα κάνουν. Οι εδώ συγγενείς εάν έχουν πολύ καλές σχέσεις με αυτούς και τους αναγνωρίζουν δικαιώματα μπορούν ακόμα και τώρα να τους μεταβιβάσουν το ποσοστό που τους αναλογεί ή να τους στέλνουν το ενοίκιο των χωραφιών και του σπιτιού στην ΠΓΔΜ. Αυτό τώρα μπορεί να το κάνουν εθελοντικά, αλλά εάν το Ελληνικό κράτος τους αναγνωρίσει δικαιώματα θα υποχρεωθούν να το κάνουν όλοι. Παρ’ όλα αυτά το Ελληνικό κράτος, δείχνοντας και πάλι πραγματική μεγαλοψυχία, με τον νόμο Γεννηματά ρύθμισε ορισμένα θέματα τουλάχιστον γι’ αυτούς που αποδέχθηκαν ότι είναι Έλληνες. Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά του παιδομαζώματος που παρέμειναν στην ΠΓΔΜ, μεταξύ τους και πρόσφυγες από την μικρά Ασία και τον Πόντο, και υπέστησαν την προπαγάνδα του Μακεδονισμού είναι οι πιο αδικημένοι σε αυτή την υπόθεση.

Κύριε Γκρούεφσκι, πρέπει να σας προβληματίσει το γεγονός ότι οι άμεσοι γείτονές σας απορρίπτουν και η πραγματικότητα αναιρεί το ιδεολόγημα του Μακεδονισμού σας. Με τη χρηματοδότηση των Αμερικανών προσπαθείτε να δημιουργήσετε κράτος εις βάρος των γειτόνων σας και αυτό σας κάνει κακό γείτονα για όλους. Πρέπει να γνωρίζετε ότι όλος ο πλανήτης να σας αναγνωρίσει, εάν δε σας αναγνωρίσουμε εμείς είναι σαν να μην υπάρχετε.

Επειδή η καλή γειτονία επισφραγίζεται με πράξεις και όχι με λόγια σας προσκαλούμε στην Έδεσσα για να επισκεφθούμε μαζί παλαιές Εδεσσαϊκές οικογένειες, τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Έδεσσας, την Αρχαία Πέλλα, το Δίον, τον τάφο του Φιλίππου στην Βεργίνα και τον τάφο του Λύσωνος και Καλλικλέους στη Νάουσα, για να δείτε και μόνος σας την Ελληνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων και την πατροπαράδοτη Ελληνική φιλοξενία των σύγχρονων Μακεδόνων. Στην συνέχεια θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να επισκεπτόμασταν και τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ηράκλειας ο οποίος ευρίσκεται μέσα στα όρια του κράτους σας. Προτείνουμε να μας ξεναγήσει Άγγλος αρχαιολόγος και να μας συνοδεύσει ο Αμερικανός πρόξενος των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη.

1 σχόλιο:

Elias Thalassis είπε...

kalimera sas, na sas ehi o theos kala kai na grafete...........