Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Όχι στην σύνθετη ονομασία. Ναι στην αλλαγή πορείας.

Η σύνθετη ονομασία είναι πολλαπλώς επικίνδυνη.


ένα βαρυσήμαντο άρθρο από το Πολιτικό Επιστήμων κ. Κωνσταντίνο Χολέβα


Για να είμαι ειλικρινής δεν πιστεύω ότι θα βγει κάτι σημαντικό από την νέα φάση διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων. Τα Σκόπια παραμένουν σταθερά στην αδιάλλακτη στάση τους, διότι τους δώσαμε δικαιώματα με τις συνεχείς λεκτικές υποχωρήσεις και παλινωδίες μας. Εν πάση περιπτώσει και επειδή προτείνεται από ορισμένους η λεγόμενη σύνθετη ονομασία, η οποία θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», θεωρώ υποχρέωσή μου ως Μακεδών να καταθέσω τους ακόλουθους προβληματισμούς:

Διαφωνώ με την σύνθετη ονομασία, διότι αποτελεί λανθασμένη στρατηγική εκ μέρους της Ελλάδος. Εμείς παρά την επίσημη θέση του 1992 , η οποία ζητούσε την απάλειψη του όρου Μακεδονία από το όνομα των Σκοπίων, δείχνουμε διάθεση μεγάλης υποχωρήσεως. Τα Σκόπια από το 1991 δεν έχουν υποχωρήσει ούτε ίντσα. Ούτε το πακέττο Πινέϊρο συζήτησαν ποτέ σοβαρά όπως δηλώνει ο Γκλιγκόροφ στα Απομνημονεύματά του. Όταν δείχνουμε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε απέναντι σε ένα πολυεθνικό κρατίδιο 2 εκατομμυρίων κατοίκων τότε τί μηνύματα στέλνουμε στην Τουρκία;


Διαφωνώ με κάθε ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, διότι υπάρχει πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας το ενδεχόμενο διαλύσεως του κράτους των Σκοπίων. Οι Αλβανοί που αποτελούν το 30% του πληθυσμού έχουν ήδη δείξει και ενόπλως τις αποσχιστικές διαθέσεις τους το 2001. Έχουν ως συμμάχους δύο παράγοντες: Την εκρηκτική γεννητικότητά τους και την πρόθεση της διεθνούς κοινότητος να ανακηρύξει ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο. Οι δυτικές περιοχές των Σκοπίων αναρτούν την αλβανική σημαία και αναμένουν να ενωθούν με τους αδελφούς τους του Κοσσυφοπεδίου. Το περασμένο Οκτώβρη παραιτήθηκε ο Αλβανός Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της ΠΓΔΜ επειδή οι πλειοψηφούντες Σλάβοι δικαστές απηγόρευσαν την χρησιμοποίηση της αλβανικής σημαίας. Στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 26-10-2007 ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του μεγαλυτέρου αλβανικού κόμματος στα Σκόπια, απειλεί με νέα ανάφλεξη σαν εκείνη του 2001. Αισθανόμενοι την απειλή πολλοί Σλάβοι στρέφονται προς την απόκτηση βουλγαρικής υπηκοότητος, μεταξύ δε αυτών ο πρώην Πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.


Εάν, λοιπόν, το κράτος αυτό διαλυθεί μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας, τότε θα είναι έσχατος εξευτελισμός να έχουμε παραχωρήσει το όνομα, την Ιστορία και τον πολιτισμό μας σε ένα κράτος που δεν θα υπάρχει. Εάν κατορθώσει να μην διαλυθεί, το κράτος των Σκοπίων θα μεταβληθεί σε χαλαρή Ομοσπονδία με δύο τουλάχιστον καντόνια. Ένα υπό αλβανική και ένα υπό βουλγαρική κηδεμονία. Άρα η οποιαδήποτε παραχώρηση ονόματος με δική μας υπογραφή θα προσφερθεί ως καλοδεχούμενο δώρο στα ενδεχόμενα αλυτρωτικά και προπαγανδιστικά σχέδια των δύο αυτών γειτονικών χωρών.


Η σύνθετη ονομασία είναι πολλαπλώς επικίνδυνη. Ας μείνουν τα πράγματα ως έχουν τώρα –με απειλή και άσκηση ελληνικού ΒΕΤΟ- και ας περιμένουμε λίγα χρόνια για να δούμε αν θα επιβιώσει η κρατική οντότητα της ΠΓΔΜ.


Διαφωνώ με κάθε ονομασία που θα περιέχει το όνομα Μακεδονία, είτε ως σύνθετο είτε ως παράγωγο, διότι πίσω από το πρόβλημα του ονόματος κρύβεται το μεγάλο ερώτημα της εθνικής ταυτότητος. Αν με δική μας υπογραφή οι βόρειοι γείτονές μας ονομασθούν διεθνώς «Άνω Μακεδονία»ή «Νέα Μακεδονία» ή κάτι σχετικό τότε σε λίγα χρόνια ΑΥΤΟΙ θα καθιερωθούν παγκοσμίως ως Μακεδόνες και κληρονόμοι του ελληνομακεδονικού πολιτισμού. Τώρα τουλάχιστον έχουμε την δυνατότητα να διαφωνούμε με τις διαστρεβλώσεις τους, διότι δεν έχουμε βάλει καμμία τελική υπογραφή. Αν όμως βάλουμε την υπογραφή μας τότε την χάνουμε την ταυτότητα του Μακεδόνος! Εκατομμύρια Έλληνες Μακεδόνες στην Ελλάδα και στην Ομογένεια δεν θα μπορούμε πλέον να χρησιμοποιούμε αυτόν τον ιστορικό όρο. Θα είμαστε Βορειοθεσσαλοί ή κάτι τέτοιο. Σκεφθείτε το δράμα των Μακεδονικών Ομοσπονδιών στις ΗΠΑ , στον Καναδά κ. α. όταν θα τους απαγορευθεί η χρήση του όρου Μακεδόνες. Το πρόσφατο σχέδιο Νίμιτς έρριξε ήδη τις προειδοποιητικές βολές.


Διαφωνώ με την αποδοχή από την Ελλάδα μιας σύνθετης ονομασίας, διότι έτσι ενθαρρύνουμε με δική μας ευθύνη τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων. Εκείνοι μάς έχουν ανάγκη, όχι εμείς αυτούς.


Σέβομαι την γνώμη των καλοπροαίρετων συμπολιτών μας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μία σύνθετη ονομασία ( Νέα Μακεδονία ή Άνω Μακεδονία κλπ) είναι η μία αξιοπρεπής λύση για το όνομα του σκοπιανού κράτους. Όμως διαφωνώ ριζικά με την άποψή τους. Αν υπογράψουμε την σύνθετη ονομασία θα έχουμε συναινέσει με την δική μας υπογραφή ότι η Ιστορία και ο πολιτισμός της Μακεδονίας είναι κάτι ξεχωριστό και αποκομμένο από τον Ελληνισμό. Πολύ σύντομα το Άνω ή το Νέα θα ξεχασθεί ή θα περιέλθει σε αχρησία. Το Μακεδονία θα μείνει. Και σε τελευταία ανάλυση οι κάτοικοι αυτού του κράτους θα λέγονται Μακεδόνες. Δεν θα λέγονται Νεομακεδόνες ή Ανωμακεδόνες. Μπορεί να λέμε την χώρα Μεγάλη Βρετανία, αλλά οι κάτοικοι λέγονται Βρετανοί, όχι Μεγαλοβρετανοί. Στα αγγλικά η χώρα είναι Great Britain , αλλά οι πολίτες είναι British, όχι Great British. Οι Σκοπιανοί, λοιπόν, θα ακούονται διεθνώς ως Μακεδόνες και μάλιστα με την δική μας συμφωνία.


Πιστεύω, λοιπόν, ότι δεν έχουμε τίποτε αξιόλογο να προσδοκούμε από τον διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το μόνο που εισπράττουμε είναι οι ειρωνείες των Σκοπιανών πολιτικών. Φυσικά δεν θα αποχωρήσουμε από σεβασμό στους διεθνείς θεσμούς. Όμως χρειάζεται μία εναλλακτική στρατηγική. Προτείνω, λοιπόν, δέκα συγκεκριμένα σημεία για μία επανατοποθέτηση του ζητήματος.


Α) Να καταγγείλουμε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, διότι η σκοπιανή πλευρά παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 5,1 (που αναγνωρίζει ότι το όνομα αποτελεί πρόβλημα) και το άρθρο 7,1 (με το οποίο δεσμεύθηκε να μην ασκεί προπαγάνδα αλυτρωτική).

Β) Αποδεσμευμένοι από την Ενδιάμεση Συμφωνία να ασκήσουμε ΒΕΤΟ και σε οποιαδήποτε προσπάθεια εντάξεως των Σκοπίων στην Ευρ. Ένωση (μετά το ΝΑΤΟ) .

Γ) Να μεταφέρουμε το κέντρο βάρους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Να ζητήσουμε από τον Συντονιστή Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. κ. Χαβιέ Σολάνα να κάνει το ίδιο που έκανε τον Μάρτιο 2002, όταν ανάγκασε την Γιουγκοσλαβία να αλλάξει όνομα. Εν μιά νυκτί το κρατικό όνομα έγινε Σερβία -Μαυροβούνιο με απόφαση της Ε.Ε. και με την δικαιολογία ότι έτσι θα εδραιωθεί καλύτερα η σταθερότητα στην περιοχή. Αφού, λοιπόν, η αλλαγή ονομασίας προβληματικών κρατών αποτελεί δοκιμασμένη πολιτική της Ε.Ε. ας ζητήσουμε να γίνει το ίδιο με τα Σκόπια.

Δ) Να μην παρασυρόμαστε από τις Κασσάνδρες της ηττοπάθειας που ισχυρίζονται ότι αν (ξανά)ασκήσουμε ΒΕΤΟ θα «απομονωθούμε» από φίλους και συμμάχους. Τα ίδια μας έλεγαν και οι οπαδοί του Σχεδίου Ανάν. Τελικά οι Ελληνοκύπριοι είπαν ΟΧΙ, ευτυχώς, και ουδεμία καταστροφή συνέβη. Άλλωστε με πρόσφατη ανακοίνωση της η Ε.Ε. εξήγησε ότι δεν βιάζεται να συζητήση την υποψηφιότητα των Σκοπίων.

Ε) Με την αναθεώρηση του Συντάγματός μας να κατοχυρωθούν τα ονόματα των περιφερειών της χώρας μας μεταξύ των οποίων και το όνομα Μακεδονία. Όταν φωνάζουν οι Σκοπιανοί για το συνταγματικό τους όνομα θα απαντούμε ότι και για μας η Μακεδονία είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη.

Στ) Να αναβαθμισθεί και να καταστεί πανελλήνιος ο εορτασμός του Μακεδονικού Αγώνος, διότι εκεί βρίσκονται τα κλειδιά της ερμηνείας των σημερινών προβλημάτων.

Ζ) Να θέσουμε θέμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητος στα Σκόπια καθώς και του διωκομένου Ορθοδόξου Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη. Πρόκειται για τον εκφραστή της εκκλησιαστικής κανονικότητος, ο οποίος αρνείται τον όρο «Μακεδονική Εκκλησία».

Η) Να ζητήσουμε αντικειμενική απογραφή εθνοτήτων υπό την αιγίδα της Ε.Ε. Να δούμε τελικά πόσοι δηλώνουν Αλβανοί, Τούρκοι, Έλληνες, Σέρβοι, Βούλγαροι και πόσοι απομένουν να λέγονται «Μακεδόνες». Είναι πράγματι πλειοψηφία;

Θ) Να προβάλουμε διεθνώς με τεκμήρια –όπως είναι η σχετική έκδοση της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών- τον αλυτρωτισμό του ψευδομακεδονικού ιδεολογήματος.

Ι) Να διακηρύξουμε ότι έχουμε διάθεση φιλική προς τον ταλαιπωρημένο λαό του σκοπιανού κράτους. Αλλά είμαστε ενοχλημένοι από την διαπίστωση ότι η αύξηση των ελληνικών επενδύσεων αποθράσυνε αντί να αποδυναμώσει τον σκοπιανό εθνικισμό.

Όχι στην σύνθετη ονομασία. Ναι στην αλλαγή πορείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: