Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Αυστραλία : Καταχώρηση Μακεδόνων (AMAC)

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος.

Με τίτλο «Περισσότερες ταραχές στα Βαλκάνια» καταχωρήθηκε στην εφημερίδα The Weekend Australian έγχρωμη διαφήμιση, μισής σελίδας από το ομογενειακό Αυστραλιανό Μακεδονικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο (AMAC).

Στην καταχώρηση που γίνεται αναφορά στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και στα όσα επακολούθησαν στα Βαλκάνια, γίνεται ιστορική αναδρομή στην ευαίσθητη περιοχή, με την οποία τεκμηριώνονται οι ελληνικές θέσεις και καλούνται οι εμπλεκόμενοι να αναλογισθούν ότι «αν η FYROM αναγνωριστεί με το όνομα που επιδιώκει, τότε αυτό θα λειτουργήσει εις βάρος των δικαιωμάτων των Ελλήνων Μακεδόνων, της γλώσσας τους, της ιστορίας τους, του πολιτισμού τους και της κληρονομιάς τους».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η διεθνής κοινότητα -και η Αυστραλία- θα πρέπει να κατανοήσουν τι πρέπει να υποστηρίζουν, όταν αναγνωρίζουν μια νέα χώρα.

«Η υποστήριξη της αυτοδιάθεσης μιας χώρας δεν θα πρέπει ποτέ να γίνεται σε βάρος μια άλλης, όπως έγινε πρόσφατα και με την ανεξαρτοποίηση του Κοσόβου», τονίζεται.

Επιπλέον, στη διαφήμιση αποτυπώνονται και τέσσερις φωτογραφίες από πρόσφατες διαδηλώσεις Σκοπιανών της Αυστραλίας, που συνοδεύονται από λεζάντες, προσβλητικές προς την ιστορία και το εθνικό σύμβολο της Ελλάδος.

«Όπως φαίνεται και από τις κινητοποιήσεις τους -αναφέρεται στο κείμενο- στόχος τους είναι η δημιουργία της Μεγάλης Μακεδονίας».

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στην πολιτική των αυστραλιανών κυβερνήσεων, από το 1994 έως σήμερα, οι οποίες -όπως τονίζεται- ενθαρρύνουν τα Σκόπια να βρουν μια λύση στο θέμα της ονομασίας στη διαφορά τους με την Αθήνα. «Η λύση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τον τερματισμό της αλυτρωτικής προπαγάνδας και τις εθνικιστικές κορώνες και να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων», προστίθεται.

Η καταχώρηση καταλήγει με την παρατήρηση ότι «στην πολυπολιτισμική αυστραλιανή κοινωνία είναι απαραίτητο να γίνονται σεβαστά τα εθνικά σύμβολα και η ταυτότητα του καθενός, κάτι που έχει επιτευχθεί έως τώρα και για αυτό υπάρχει μια αρμονική κοινωνική συνοχή. Οι πολιτικές διαμαρτυρίες είναι αποδεχτές, αλλά όχι και η μη ανοχή στις πολιτιστικές διαφορές».

Το AMAC παραθέτει και την διεύθυνση της ιστοσελίδας του που είναι η εξής : www.macedonian.com.au.

Δεν υπάρχουν σχόλια: